ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – с. Челопеч

“В челото – слънчеви лъчи,

на меден чан гласът ечи

в недрата – златен дар искри”

 Представям ви нашето училище ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” с. Челопеч.

Първата училищна сграда е построена през 1873 г. в църковния двор – двуката училищна сграда, въвежда се взаимно – учителската метода, която налага началото на светското образование в Челопеч.

Челопечани имат пълно право да се гордеят, че са започнали да славят братята Кирил и Методий три години преди пловдивските учители, начело с Найден Геров, които сложили началото на празника на славянската писменост и просвета през 1856 година.

През 1835 година новата бяла сграда на църквата отворила врати и скоро след освещаването и към нея било създадено първото килийно училище, в което са преподавали свещениците Стоян, Генчо, Васил и Вуто. Така църквата, метохът и килийното училище се подслонили под един покрив и започнали да сеят семената на духовността.

На 11 май 1853 г. празничният звън на църковните камбани възвестил за първи път честването на българската писменост. Пред събраните челопечани свещеник Харитон прочел своето слово в прослава на солунските братя  Кирил и Методий. Това слово родолюбивият свещеник е записал в богослужебната си книга, на чиято заглавна страница, върху долното бяло поле е направена следната преписка: „Белъжка паметта на св. Кирилъ и Методиа започна да се слави от 1853 г.”

Училището е носител на орден „Кирил и Методий” І степен по повод 100 годишният му юбилей. То е продължител на традициите и носител на новаторския дух в община. На 17 ноември 1975 г. е направена първата копка за строежа на новото училище, което се открива на 22 декември 1984 г. Днес в училището се учат над 100 ученика, обучавани и възпитавани от много добри педагози – всички са старши учители и един главен. Училището разполага с добра материално-техническа база – шест класни стаи с игротеки, осем кабинета, Актова зала, библиотека, физкултурен салон, кухня и столова, здравен кабинет, спортна площадка , парник и голям училищен двор.

В училището функционира и единствената в района онлайн библиотека.

Освен образователно-възпитателна дейност училището предлага и много възможности за извънкласни дейности:

   Баскетболен отбор

Създаден през 2009 година той вече трета поредна година се класира на ІІ или ІІІ място в Софийска област за Ученическите игри.

   Танцов състав

Училищния танцов състав е създаден през 2003 г. с хореограф Събина Илиева – Делова / бивша солистка на Ансамбъл „Филип Кутев” / и ръководител Дора Димитрова.

В годините съставът е имал участия в училищни, общински и международни фестивали. Завоювани са много медали, купи, грамоти.

 С покани съставът е участвал в Сърбия, Македония, Турция,  България и Полша. Завоюва ІІІ място на VІ Европейски фестивал на народното творчрество в Соколова Подласки 2007 година, ІІ място на ІV Международен младежки фолклорен фестивал – Приморско 2006.

     Мажоретен състав

За доброто настроение и празничния дух на тържествата в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” с.Челопеч допринася мажоретният състав към училището с ръководител старши учител Ел. Лукова. В него са включени деца от начален етап, които с голямо желание и ентусиазъм посещават репетициите след учебните занятия. Техните танци внасят съвременен дух в училищните мероприятия, а музиката и настроението създават празничност и радват всички. Желанието и упоритостта им личат във всеки техен танц. Едва ли има по-красив начин да се изрази емоция без слово. Мажоретките, артистично и по детски успяват да завладеят публиката при всяко свое представяне.

  Куклен театър – клубът е създаден през 2010 година с ръководител старши възпитател Тинка Бачева.

В актовата зала на училището са изиграни много представления –„Най-важното нещо”, „Горски новини”

Включени са ученици от І до ІV клас, които участват с голямо желание и любов. Когато си задаваме въпроса, дали в това време на мобилни комуникации и компютърни технологии кукленият театър все още има място в училищния живот, категорично заявяваме че има. Желанието с което се подготвят и репетират учениците и нетърпението, с което очакват всяко представление, „заразяват” публиката с положителни емоции.

   Клуб „Млад огнеборец” – клубът е с ръководители Ненко Миков и Николай Джамяров. С цел ранното формиране на противопожарна култура у подрастващите вече девет години е налице създадения клуб Младежки противопожарен отряд / МПО / „ Млад огнеборец „ с повече от 20 членове. През последните няколко години победителят на Общинските състезания представи достойно; общината на Областните състезания, заемайки пето и шесто място в областта.

 

Ски клуб „Алпиец” – е сравнително нов клуб от 2009 година с ръководител Цв. Христов и инструктор Иван Вълков. Участниците в него са 20 скиора на възраст от 7 до 15 години. Това са бъдещи ски надежди, които се обучават в алпийските спортове на белите ски училища в Пампорово, Боровец и Кокалското.

  Екоклуб „Челопеч” е създаден през 2003 година от госпожа Цветана Радева, днес той е основен инициатор и реализатор на екологични инициативи и проекти посветени на Денят на Земята – 21 март, Световния ден на водата- 22 март, Седмица на гората 1-7 април, 22 април – Международен ден на Земята и др.

Екоклуб Челопеч е член на Училищният екопарламент, участва през ноември 2011 г, в І парламентарна сесия на „Младежки воден парламент” в град Пловдив, работи по проект Четри лапи „Да опазим животните”, проект “Spare”, Екологичен проект съвместно с Челопеч Майнинг ЕАД и др.

Ръководител на клуба е директорът на училището Весислава Панджерова.

   Училищен вестник „Звънче” – с ръководител старши учител по Български език  и литература Иванка Велкова.

В тази дейност участват ученици от V, VІ и VІІ класове. Учениците се учат да създават текстове като единици от медийната сфера-репортаж, интервю, информационна бележка и лично творчество. Всички събития от училищния живот се отразяват на страниците на вестничето.

   Вокална група „Малките тенори”

Целта на вокалната група „Малките тенори” е изява на уменията за музикално изпълнителска дейност и участие в музикалната практика.

   Клуб БДП – ръководител старши учител начален етап Александра Илиева

        В училището има създаден клуб по БДП, който провежда заниманията си в специално обзаведен кабинет. Целта на клуба е да създаде определен начин на мислене и изграждане на транспортна култура на отделната личност, които осигуряват не само лична безопасност , но и сигурността на останалите участници в движението.

     Отборът по БДП е съставен от ученици, които са на възраст от ІV до VІІ клас. Всяка година отборът участва в националната викторина „Да запазим децата на пътя”. През изминалата учебна година отборът се класира на второ място на областния кръг, който се проведе в с. Горна Малина.

 

Клуб „Краезнание”

     В ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” с. Челопеч вече две години функционира Клуб „Краезнание”. Целта на тази извънкласна дейност е опазване на историческото минало на родното място на учениците – село Челопеч. За изучаване на исторически факти и събития помагат трудовете на местния историк Иван Иванов и членовете на „Клуба на офицерите и старшините” при община Челопеч, с които младите краеведи поддържат тесен контакт.

    Клуб „Млад математик” – Като продължители на знанието на професор Алипи Матеев ( родом от с. Челопеч ) в училище е създаден клуб „Млад математик” с ръководител старши учител Пека Кръстева.

В него участват ученици от V и VІІ класове. Основна задача на сформираната група е задълбочаване, разширяване и надграждане на знанията и уменията на учениците. Те се реализират чрез задачи, които са естествено продължение на изучаваното в часовете по математика, като се включват понятия и идеи, разширяващи и допълващи знанията им. Целта на учениците е да се реализират като добри математици, да придобият умения за самостоятелна, познавателна и изследователска работа. Реализирането им е свързано с текстова обработка на информация, тестове, състезания, олимпиади и изготвяне на проекти. През миналата година ученичката Мария Искрова от VІІ клас бе първа в района на областния кръг на олимпиада по математика, а тази учебна година през месец април се явиха Цвета Панджерова от V клас, Неделко Калоянов, Борислав Нисторов и Николета Четьова от VІІ клас.

Вокална група и денс състав – ръководител старши учител Нонка Бантова

  

 Вокална група при ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” с. Челопеч активно участва във всички мероприятия, предвидени в културния календар на училището и общината. Членовете на групата са ученици от V до VІІ клас. Репертоарът от песни е свързан с различните празници и мероприятия, които провеждаме и повечето от песните са на английски език, тъй като той се изучава като първи чужд език в училището. Разучават се коледни песни, евъргрийни, песни за Великден, български народни песни.

В денс – съставът в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” с. Челопеч танцуват момичета и момчета от ІІ до VІІ клас. Те представят различни видове танци – рок, рап, денс, валс, мамбо, ирландски танци и др. Неизменна част от танца е и подходящият сценичен костюм, който е в унисон с темата, по която е направен танца. Съставът е участвал в тържествения концерт – спектакъл «България влиза в Европейския съюз” в зала 1 на НДК – София пред 2005 година.

    Отбор по приложно колоездене

    Учениците тренират в отбор по приложно колоездене към община Челопеч и печелят призовите ІІ и ІІІ място на Националните състезания по приложно колоездене. Традиционно клубът излъчва представители и в националния отбор по приложно колоездене. Председател на клуба е инж. Алекси Кесяков – кмет на община Челопеч.

Детски Кукерски Клуб „Златните мечки”

Като част от Детски Кукерски Клуб „Златните мечки” учениците от „Св. Св. Кирил и Методий” с. Челопеч прославят България и Челопеч. Окрилени от желанието да се съхранява българското и най-вече отколешната традиция в селото ни на Сирница да играят по челопешки Мечките и ентусиазирани да го предадем на младото поколение и да представим емблематичният празник на Челопеч из цялата страна и по света, през 2006 година се създаде неформален Кукерски клуб, който през 2008 г. се обособи като самостоятелен и носи името „ЗЛАТНИТЕ МЕЧКИ”.

 През тези 5 години клубът има повече от 50 участия в страната-Перник, Велико Търново, София, Ковачевци, Тетевен, Рибарица, Ботевград, Ямбол и др. Завоювани са много награди – грамоти, плакети, златни медали и статуетки.

За достойно и уникално представяне на кукерски танц, Кукерски клуб „Златните Мечки” – Челопеч през 2010 г. стана ПРЕДСТАВИТЕЛЕН АНСАМБЪЛ НА ЦИОФФ – България и имаше честта да представи българския фолклор пред чуждестранна публика на Велокотърновския фестивал през юли 2010 година. През 2011 година носители на сребърен медал от 20 ти – МФМИ „Сурва” 2011; наградени със златен плакет, златен медал, златна статуетка и почетна грамота на международен фолклорен младежки фестивал – „Приморско – 2011 „ за най-атрактивна кукерска група, обучаваща предимно деца и младежи на български традиции и запазване на обичаите по автентичен начин. Само преди броени дни клубът отново завоюва бронзов медал на най-големият маскараден международен фестивал „Сурва – 2012” в столицата на европейските карнавални градове – Перник.

Детски кукерски клуб „Златните мечки” вече втора година е пертдставителен ансамбъл към международния съвет за фолклор и традиционни изкуства към ЮНЕСКО.

Нашата цел е да се съхрани живото, нематериално културно наследство и знание на българина, участващ в изграждането на идентичността ни. Да се социализира и реинтегрира нематериалното културно наследство в съвременния живот на общността чрез осигуряване на познанието за него и знания за следващите поколения. Подпомагане на младите хора и преподаватели по-добре да разберат обхвата на европейските култури, езици и ценности, за да придобият основни житейски умения и компетенции, необходими за личностното им развитие, бъдеща работа и активно гражданство.

Именно училището, със своите научни знания, умения за комуникация, висока култура на речта, откритост, приятелство, отговорност, честност и прилагане на човешките идеи е сигурна гаранция за насърчаване на универсални ценности и добродетели. Нашата цел е да се създаде подходяща атмосфера за развитие на индивидуалните способности на учениците чрез практически упражнения, семинари, дискусии, лекции, в духа на културното наследство.

В творчески условия, чрез използване на съвременни информационни технологии, ние целим осъществяване на контакти и срещи с други училища-партньори.

Призната необходимост, училището е неизменна част в днешния бурен свят на глобализацията и напредъка, в него се възпитават в изконни добродетели бъдещите жители на Челопеч и майка България.

Open TWOlearning – отваряне на прозорците към обучение между поколенията, предаване на традиционни познания за укрепване от европейско измерение на училищното образование.

Под това мото подготвихме и кандидатстваме с проект към секторна програма Коменски регионални партньори съвместно с испанската община Сот де Чера област Валенсия и местното училище. Като обща цел на проекта определихме създаването на благоприятна среда за взаимно обучение между поколенията в определени общински среди. Развитие на пространството на обучение от европейско измерение, фокусирайки се върху взаимна размяна на стойности и нагласи.

Училището е вторият дом, решаващ фактор за възстановяване на личностната хармония в развитието на подрастващите, в хармония с природата и традициите в съвременния информационен век.

Чрез множеството клубове, извънкласни дейности и мероприятия   ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” с. Челопеч поддържа пламъка на възрожденската искра в народните танци, кукерските маски, българските народни традиции.

Весислава Панджерова

Директор ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” с.Челопеч