Общи правила при общуване с хора с увреждания

 

От Книжката, издавана от Център за независим живот „Обучения за всички”, повече на www.cil.bg


Всички ние имаме еднакви права и задължение да зачитаме правата на другите!

Ако мислите, че човекът с увреждане има нужда от помощ , попитайте го кой е най- добрият начин да му окажете съдействие. Всеки човек познава нуждите си и ще ви каже как вашата помощ може да му бъде най-полезна.

Самият  човека с увреждане е най- добрият ви съветник – дайте му възможност да ви обясни дали се нуждае от нещо и от какво точно. Не се притеснявайте да попитате какво и как можете да направите, каква помощ да предложите, какъв начин за комуникация да използвате .

Не задавайте въпроси за увреждането или за неговата причина – ако човекът пожелае  той – сам ще ви разкаже

Отнасяйте се с хората с увреждания като с равни, защото те са такива. Не се нужно да демонстрирате съжаление или удивление, когато видите човек с увреждане.

Питайте, преди помагате!  Не се задължително човекът непременно да се нуждае от помощ. Ако има нужда от  такава, той ще ви каже. Слушайте внимателно какви указания ви дава човекът за най – добрият начин да му окажете съдействие.

Говорете директно на човека – Дори ако ползва асистент, преводач или куче-водач, винаги се обръщайте директно към него, а не към придружаващия го. Например, не питайте асистента Тя/той  кафето със захар ли го пие? Питайте човека.

Ако искате да направите повече  – Винаги когато ви се удаде случай   разпространявайте разбирането за хората с увреждания като за равни.

Comments are closed.