Игри за най-малките ученици – продължение

От книжката на Safethechildren, Bulgaria„Да се опознаем, като поиграем”

На тиквички

Играе се от 5-6 деца без значение дали са момчета или  момичета, на възраст 8-10 години. Децата  се преброяват- 1,2,3, и в  всяко запомня номера си.

Едно от децата казва: „в нашата градинка расли порасли 4 тиквички“ ( изборът на числото е произволен, но съобразен с броят на играчите). Детето, чийто номер е назован, отговаря „Защо да са 4?  Нека да са 6„ (например).

Всички трябва да следят внимателно играта и при съобщаването на техния номер, трябва да реагират бързо, избирайки следващия. Ако някой от играчите не отговори бързо или обърка номера си, изгаря.

Играта се е играла повече през зимата на топло вкъщи.

 

Сляпа баба

Няма ограничения в броя на играчите и  възрастта.

Едно от децата се избра за сляпа баба – очите му се завързват с кърпа. Останалите участници обикалят около него, а сляпата баба се опитва да ги разпознае. Когато успее. Разпознатият заема мястото сляпата баба  и играта да продължава по същия начин.

 

Чилик/Кленза

Играчите са основно двама, но могат да се включат  и повече, играе се на поляна.

Чилик се нарича късото дърво (пръчка ),  дълго около 20 см и заострено от двете страни. „Ковак“  се казва дългата пръчка – около 100-120 см, с която се удря Чилика. Изкопава се продълговата дупка, дълбока около 10 см, а дължината и е колкото чилика,  който се  поставя в нея.

Единият играч подпъхва единия край на ковака под чилика в дупка и трябва да изхвърли чилика във  въздуха и да го  удари така, че да излети колкото може по- далече.

Вторият играч е застанал на определено разстояние, така че да успее да хване чилика и ако не успее, трябва да пренесе „ на  коне“ на ( гръб)  хвърлящия, от дупката до мястото, където е паднал чилика . Хвърлящият печели точка.

Ако вторият играч успее да хване летящото дръвче, той заема мястото на хвърлящия, ако ли не- местата им се заемат  от други играчи.

 

Кук

Издълбава се дупка в пръстта  - около 10 см . Напречно се слага къса пръчка, която се удря с друга по- дълга (подобно на чилика ). Чиято  пръчка отиде най- далече, този играч  печели точка.

Comments are closed.