Ива Бонева: Цялата ни образователна система се е научила да симулира

 

 Проф. Тони Буут: Основният проблем в България е, че учителите и учениците нямат чувство за себестойност

По различен начин се развива работата по методиката за управление на училищната среда и приобщаване. Забелязахме, че на някои места се получава прекрасно, вдъхновяващо и много успешно. Основната причина за това е желанието на директорите и на учителите да се променят и да приемат, каза Ива Бонева от Центъра за приобщаващо образование в интервю за “Хоризонт до обед”.

По думите на Бонева Индексът позволява всяко училище да се самооцени, да индентифицира проблема си и да намери решение за него със собствени сили: Там, където има желание това да се случи, то се случва. Там, където има повече умора и безнадеждност – не се случва.

Цялата ни образователна система се е научила през годините да симулира образование, учене. Това се отнася и за децата, и за учителите, и за родителите. Това е много страшно в големите градове. /…/Трябва да се обърне внимание на това дали са по-важни ченгелчетата и корена квадратен от това да имаш приятели и да се научиш да общуваш, да си вярваш и да се уважаваш. Тези ценности като че ли сме се научили само да ги симулираме, не го осъзнаваме, обясни Бонева.

Aвторът на Индекса за приобщаващо образование проф. Тони Буут обясни повече за методиката, която се прилага в 45 държави в интервю за предаването “Хоризонт до обед”:

Индексът за приобщаване е начин да подкрепим училищата, детските градини, детски клубчета и други. Искаме да окуражим участието на всеки един. Искаме да направим училищата не само по-добри места за учениците, но и по-добри места за учителите.

Проф. Буут обясни, че методиката не може да бъде универсален метод, тъй като зависи от споделените ценности.

На въпрос дали подобна методика трябва да се превърне в държавна политика, той отговори: Би било чудесно, ако това стане държавна политика.

Мисля, че основният проблем в България е, че няма и в учениците, и в учителите чувство за себестойност, тъй като когато един учител се чувства по-оценен и в него има по-широко обществено доверие, той ще работи с по-голям професионализъм, добави проф. Буут.

Интервюто на Ирина Недева с Ива Бонева и проф. Тони Буут можете да чуете тук.

Източник: “Хоризонт до обед”, БНР

Comments are closed.